steatoza-hepatica

June 1st, 2009

Steatoza hepatica

Steatoza hepatica este o boala a ficatului, caracterizata prin acumulare de grasimi in celulele hepatice (hepatocite). “Ficat gras” sau “ficat marit” sunt termenii uzual folositi de medici in raport cu pacientii lor.
Steatoza hepatica este cea mai frecventa patologie hepatica, cu incidenta mica in tarile cu nivel economic scazut si frecventa mare in tarile industrializate. In SUA, 25% din populatie sufera de steatoza hepatica.
Cauze
Pricipalele cauze care determina steatoza hepatica sunt alcoolismul, obezitatea, diabetul zaharat, cresterea trigliceridelor si/sau colesterolului sanguin (hiperlipoproteinemie) , dar si unele medicamente administrate pe termen lung cum ar fi hormonii corticoizi si estrogeni.
Evolutie
Steatoza hepatica este prima etapa a hepatopatiilor non-virale, care netratata si mai ales fara regim igieno-dietetic corespunzator progreseaza in hepatita cronica, stadiu in care apare inflamatia hepatica. Daca nici in aceasta etapa nu se instituie tratament, boala se agraveaza, tesutul sanatos este inlocuit cu noduli de fibroza, evoluand in ciroza hepatica, stadiul final al bolilor hepatice in care apar: varice esofagiene, hemoragie digestiva superioara, ascita, diateza hemoragica si/sau encefalopatie hepatica.
Simptomele
            In primele stadii ale bolii nu exista simptome, cei mai multi pacienti sunt diagnosticati intamplator, cu ocazia unui examen ecografic abdominal de control, unor analize de sange de rutina ori in cadrul unui consult medical pentru alte acuze decat hepatice.
            Simptomele in steatoza hepatica avansata sunt: astenie fizica (lipsa de putere), oboseala, somnolenta postprandiala, dureri sau disconfort in epigastru (in capul pieptului) sau in hipocondrul drept (in dreptul ficatului), balonari abdominale etc.
Consult medical
            Steatoza hepatica se diagnosticheaza de catre medicul specialist sau medicul de familie dupa un consult clinic competent cu anamneza amanuntita, examen ecografic abdominal si profil biologic hematologic, biochimic si imunologic, alte investigatii, pentru excluderea altor hepatopatii mai grave: ciroza hepatica, cancer hepatic, metastaze hepatice, hepatite virale, hepatite toxi-nutritionale sau autoimune, afectiuni biliare sau pancreatice. 
Tratament
            Tratamentul se bazeaza in primul rand pe respectarea unui regim igieno-dietetic: reducerea sau mentinerea greutatii corporale la valori aproape de normal, mentinerea trigliceridelor, colesterolului si glicemiei in limite normale, exercitii fizice regulate, respectarea orelor de odihna si somn, evitarea stresului, consum sporit de legume si fructe proaspete.
Se recomanda exluderea alimentelor care au produs steatoza si agraveaza boala cum ar fi: alcoolul, grasimile de origina animala, carnea de porc, carnea de oaie, pielea de pasare, mezelurile, galbenusul de ou, lactatele de oaie, alimentele prajite, tocanitele, rantasurile, afumaturile, alimentele care contin conservanti, alimentele care contin substante sintetice, alimentele care va produc disconfort gastric, dulciurile sau alimentele bogate in carbohidrati, sucurile sintetice sau carbogazoase.
            Tratamentul medicamentos se adminesteaza de catre medicul curant in raport cu profilul fiziopatologic al pacientului: sex, varsta, greutate corporala, gradul de steatoza, boli metabolice si/sau sistemice asociate.. etc.
            Tratamentul medicamentos contine in principal medicamente hepatoprotectoare si hepatotrofice pe baza de plante medicinale, fosfolipide si vitamine.
Recomandari
Se recomanda pacientilor cu steatoza hepatica:
– Sa nu consume medicamente daca nu sunt prescrise de medic, dat fiind faptul ca multe medicamente (analgezice, antireumatice, antibiotice etc) au efecte toxice asupra ficatului (hepatotoxice).
– Sa consulte medicul curant odata la 6 luni/ 1 an in functie de gradul de afectare hepatica, de afectiunile asociate, la indicatia medicului si la nevoie.
– Sa repete analizele de sange (hemograma, probele functionale hepatice, lipidele serice) la 6 luni / 1 an sau la indicatia medicului.
– Sa efectueze examen ecografic abdominal la 6 luni / 1 an sau la indicatia medicului.
 

Intreaba-ne:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Articol din categoria: Steatoza hepatica