Obezitatea

May 30th, 2009

obezitateaObezitatea (articol realizat de dr. H. Salamat)

Generalitati
Obezitatea este conditia patologica cea mai des intalnita in clinica medicala, fiind printre cele mai grave probleme de sanatate cu care se confrunta omenirea in secol XXI, aflandu-se in primele locuri de cauzalitate majora de moarte, pe locul doi in unele state hiperindustrializate. In Romania, studiile statisice arata procent de 25% obezi si 50% supraponderal iar rata obezitatii este in continua cerstere.

Cauze
Obezitatea este in mare masura determinata genetic dar si puternic conditionata de aport alimentar superior nevoilor fiziologice si de sedentarism. Copilul unui cuplu obez are sanse peste 80% sa devina obez, in timp ce riscul este de doar 15% la un copil ce provine din parinti normoponderali.

Cu toate ca exista corelatii de transmitere poligenica cat si dereglari metabolice; mecanismele cauzative exacte care porduc aceasta tulburare de nutritie in care se acumuleaza excesiv grasimi in organism raman necunoscute.

Diagnostic
In ultimele decenii s-au incercat multe formule de calcul pentru a stabili limitele normoponderabilitatii de obezitate si mai ales a gradului de exces ponderal, de la formula clasica in care greutatea idealã era considerata ultimele doua cifre din înãlþimea in centimetri sau Formula Asigurarilor Metropolitane din New York: greutatea idealã = 50+0,75(inaltime in cm-150) + (varsta in ani-20) / 4, pentru barbati, pentru femei rezultatul inmultit cu 0,9.
Medicii folosesc frecvent pentru a defini greutatea ideala formula indexul masei corporale (IMC), care se traduce prin greutatea in kilograme raportata la inaltime in metri la patrat ( IMC=G/T X T), pentru un scor sub 18.5 se considera Subponderal, intre 18.5 si 25 normal, 25-30 Supraponderal, 30-35 Obezitate moderata clasa I, 35-40 Obezitate mare clasa II iar peste 40 Obezitate severa clasa III.

Complicatii
Obezitatea produce frecvente si importante complicatii cardiovasculare: ateroscleroza, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, infarct miocardic acut, accidente vasculare cerebrale, varicele membreleor inferioare, complicatii metabolice: diabet zaharat, hipercolesterolemie, guta, hiperlipoproteinemie, respiratorii: bronsite cronice, bronhopneumopatii obstructive cornice, sindrom apneic nocturn, hipertensiune pulmonara, digestive: litiaza biliara, hernie hiatala, enterocolopatii, boala hemoroidala, cancer biliar, cancer de colon si rect, osteoarticulare: boala artrozica portanta vertebrala si a membrelor inferioare, osteoporoza, genitale: Fibrom utern, cancer uterin, cancer de san, cancer de prostate, psihosocioprofesionale: depresie, izolarea, scaderea stimei de sine, probleme de cuplu, probleme familiale, Scaderea performantelor profesionale.

Tratament
Scaderea greutatii reduce complicatiile obezitatii: scade riscul accidentelor vasculare si a bolilor cardiace prin reducerea colesterolului, trigliceridelor si glicemiei, diminua osteoporoza, amelioreaza artroza articulatiilor portante etc. In consecinte scaderea greutatii la obezi aduce la normalizarea sperantei de viata.

Tratamentul se bazeaza in primul rand pe respectarea unui regim igieno-dietetic de reducerea greutatii corporale la valori aproape de normal, exercitii fizice regulate, mentinerea trigliceridelor, colesterolului si glicemiei in limite normale, respectarea orelor de odihna si somn, evitarea stresului, consum sporit de legume si fructe proaspete.
Se recomanda stabilirea ca scop, scaderi realiste a greutatii, de maxim 1kg pe saptamana, pentru aceasta dieta se inmulteste greutate corporala cu 15kcalorii pe zi, de exemplu o persoana cu greutate de 100kg consuma 1500 kcalorii/zi. De asemenea se recomanda cântarirea saptamanala a greutatii, pentru verificare si Cântarirea hranei si calcularea caloriilor pentru a preveni înselaciunile.
Consideratii dietetice
Fiecare om in functie de varsta, sex, efort, are aport caloric intre 25 si 45 kcalorii/kgcorp/zi iar consumul caloric este dependent de activitatea zilnica: sedentara 25 Kcal/Kg corp/zi, usoara 30 Kcal/Kg corp/zi, medie 35 – 40 Kcal/Kg corp/zi, grea 40 – 45 Kcal/Kg corp/zi, adica un om cu greutate de 70kg cu activitate fizica usoara mananca si consuma aproximativ 2100 kcalorii pe zi. Un Kg in exces echivaleaza 7000 Kcal energie stocata sub forma de grasime.

Valoarea energetica a principalelor alimente in kcalorii la 100 de grame aliment :
legume(aproximativ) 35, fructe (aproximativ) 65, paine alba 280, paine intermediara 220, faina de grau 350, mamaliga 70, malai 330, orez crud 340, orez fiert 90, fasole uscata 280, cartofi 90, paste fainoase crude 350, biscuiti 410, zahar 400, dulceturi diferite 340, lapte 65, iaurt 65, lapte praf 490, branza de vaca 100, branza telemea vaca 240, branza telemea oaie 270, branza topita 270, cascaval 340, carne de vaca slaba 125, carne de vaca grasa 225, carne de vitel slaba 150, carne de porc 390, carne de miel 260, carne de oaie 330, carne de gaina slaba 120, carne de gaina grasa 180, carne de curca slaba 180, carne de curca grasa 220, carne de gasca 350, carne de rata 135, carne de caprioara 100, carne de iepure 100, peste 125, peste – crap 105, peste – salau 83, peste – somn 245, peste – conseve in sos 140, peste – conseve in ulei 210, ficat 150, pateu de ficat 300, salam de Sibiu 510, salam de vara 310, parizer 290, crenvust 290, ou de gaina(50g) 80, galbenus ou de gaina(50g) 60, albus ou de gaina(50g) 20, untura 900, ulei 900, unt 760, margarina 760, smantana 650, nuci 220.

Intreaba-ne:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Articol din categoria: Obezitatea