Litiaza biliara
Generalitati: Vezica biliara este rezervorul de bila produsa de catre ficat. Bila ajuta la digestia grasimilor. bila din vezica biliara se dreneaza in intestinul subtire prin tuburi numite canal cistic si coledoc.
Calculi biliari sunt produsi din colesterol si alte gasite in bila. Ele pot fi mici ca un fir de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf. Cele mai multe calculi biliari nu creeaza probleme, dar in cazul in care bloceaza caile biliare au nevoie de tratament.
Cauze Calculii biliari se formeaza din colesterol si alte substante gasite in bila. Ei se pot forma, de asemenea, in cazul in care vezica biliara nu se poate goli asa cum ar trebui, in deschiezii sau colecistite cronice. Oamenii care sunt supraponderali, au valori crescute ale colesterolului (in sange) sau care incearca regimuri de slabire rapide au mai multe "sanse" de a forma calculi biliari. Simptome Cele mai multe persoane care au calculi biliari nu au simptome. Daca apari simptome, cel mai frecvent simptom este durere in zona stomacului sau in partea dreapta sus a abdomenului, sub coaste, adesea sunt dureri usoare care pot iradia in spate sau in umardrept. Uneori durerea este mai severa luand forma de colica biliara. Aceasta poate fi de permanenta sau episodica care se poate inrautati dupa masa. Cand calculii biliari migreaza din vezica biliara si blocheaza un duct biliar, apar dureri cu febra si frisoane si/sau icter (pielea sau albul ochilor capata o culoare galbena, urina inchisa la culoare, scaune decolorate) avand marea probilitate de produce pancreatita acuta. Aceste simptome pot fi, de asemenea, un semn al unei vezicii biliare infectate (colecistita). alteori simptomele pot fi de dureri in piept cauzate de un atac de cord, de dispepsii cu greata si varsaturi, pierderea poftei de mancare si alte simpome gastrointestinale. Exista multe alte afectiuni care determina simptome similare, inclusiv arsuri la stomac, durerile provocate de un atac de cord si alte hepatopatii. Gastroenterita si intoxicatiile alimentare cu diaree si varsaturi , de asemenea, pot provoca simptome similare cu simptomatologia biliara. Diagnostic Diagnosticul de litiaza biliara se confirma prin examenul clinic si imagistic. Calculi biliari pot fi evidentiate la un examen ecografic de control sau in timpul testelor care evalueaza dureri abdominale. Ecografia abdominala este examenul de prima intentie dar si de electie in colelitiaza sau in sedimente numite si namol biliar. Analizele de laborator se efectueaza pentru a evalua profilul biologic, cauzele si eventualele complicatii a litiazei biliare. Tratament Tratamentul litiazei biliare se prescrie in functie de contextul clinic, profilul patologic al pacientului. Medicul poate decide care este cea mai buna alegere terapeutica, de la expectativa vigilenta cu regim igienodietetic in conditii de siguranta la tratament medicamentos litolitic, endoscopie colangiopancreatografica retrograda (ERCP) pana la interventie chirurgicala. In episodul dureros se administreaza analgezice, antispastice antiemetice etc. Calculii sub 10 mm si fara complicatii si alte conditii medicale asociate pot beneficia de tratament cu acizi biliari. Colecistectomia laparoscopica este recomandata pentru calculi de peste 15 mm.