Interviu Obezitatea

July 31st, 2010

  Interviu Obezitatea

1.   Care ar fi problemele de sanatate asociate cu obezitatea?

Obezitatea este conditia patologica cea mai des intalnita in clinica medicala, fiind printre cele mai grave probleme de sanatate cu care se confrunta omenirea in secol XXI, aflandu-se in primele locuri de cauzalitate majora de moarte, pe locul doi in unele state hiperindustrializate. In Romania, studiile statisice arata ca un procent de 25% din populatie sunt obezi si 50% sunt supraponderali iar rata obezitatii este in continua cerstere.

Obezitatea se asociaza frecvent cu importante complicatii cardiovasculare cum ar fi, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, infarct miocardic acut, accidente vasculare cerebrale, varicele membrelor inferioare; complicatii metabolice si anume diabet zaharat, guta, hiperlipoproteinemie; complicatii respiratorii, in special, bronsite cronice, bronhopneumopatii obstructive cronice, sindrom apneic nocturn, hipertensiune pulmonara; boli digestive, cum ar fi, litiaza biliara, hernie hiatala, enterocolopatii, boala hemoroidala, cancer biliar, cancer de colon si rect; afectiuni osteoarticulare, in special, boala artrozica portanta vertebrala si a membrelor inferioare, osteoporoza. De asemenea obezitatea se asociaza cu afectiuni genitale, mentionez, fibromul utern, cancerul uterin, cancerul de san si cancerul de prostate.

Suferintele psihosocioprofesionale, cele mai frecvente in obezitate sunt, depresia, izolarea, scaderea stimei de sine, Scaderea performantelor profesionale, dar si  probleme de cuplu, probleme familiale.

 

2.   Copiii si adolescenti au o incredere in sine scazuta din pricina acestui fapt. Cum ii puteti ajuta?

In primul rand, pentru a-i ajuta trebuie pus diagnosticul cauzal; intrucat obezitatea este in mare masura determinata genetic dar si puternic conditionata de aportul alimentar superior nevoilor fiziologice si de sedentarism. Va dau un exemplu: Copilul unui cuplu obez are riscul de peste 80% sa devina obez, in timp ce riscul este de doar 15% la un copil ce provine din parinti normoponderali. Cu toate ca exista corelatii de transmitere genetica, dereglari metabolice si alte mecanisme cauzative care produc aceasta tulburare de nutritie in care se acumuleaza excesiv grasimi in organism, principala cauza a obezitatii ramane supraalimentarea.  Aceasta se refera la consumul de mancare in cantitati prea mari si la consumul de alimente neadecvate.

Ii sfatuiesc pe copiii si adolescentii cu exces ponderal si mai ales pe parintii lor sa apeleze la specialisti care vor aborda problema in mod stiintific prin regim igieno-dietetic personalizat, combinat cu exercitii fizice regulate si este foarte important, colaborarea cu psihologul pentru psihoterapie de motivare si sustinere si nu in ultimul rand consilierea intregii familii care vor fi aliatii in reusita terapiei.

3.   Ce sfaturi ne puteti da in acest sens?

De obicei, recomand o dieta moderat hipocalorica, insotita de exercitii fizice adecvate si uneori chiar tratament medicamentos. In general, orice dieta are ca linie directoare reducerea consumului de grasimi, si glucide si anume, unt, slănină, untură, carne grasă, frişcă, smântână, brânzeturi fermentate, brânză topită, lapte integral, maioneze, produse de patiserie (plăcinte, pateuri), îngheţată, prăjituri, ciocolată, fructe şi legume uscate sau conservate prin deshidratare, fructe oleaginoase (arahide, alune), fructe cu conţinut glucidic mare (struguri, prune, banane, curmale, stafide, smochine), cartofi prăjiţi, sucuri îndulcite cu zahăr; reducerea aportului de sodiu, adica a consumului de sare.

Recomand consumul sporit de alimente cu un aport caloric si energetic redus, cum ar fi, legume proaspete (roşii, salată, varză), legume fierte (morcov, gulii, ţelină, conopidă, sfeclă), fructe proaspete (grapfruit, căpşuni, kiwi), ceaiuri de plante neindulcite, băuturi nealcoolice hipocalorice, apă; alimentatie bogata in fibre. Aceste alimente, reducand concentratia de colesterol din sange, favorizeaza metabolizarea la nivelul ficatului si eliminarea lui din organism.

Important este stabilirea ca scop, scaderi realiste a greutatii, in functie de excesul ponderal, de maxim 1kg pe saptamana, intrucat curele de slăbire bruscă duc la dezechilibere nutrionale, uneori grave, la rate mari de esec si renuntarea la regim.

 

4.   Ne prezentati citeva cazuri?

Pacienta R. P. 34 ani, s-a prezintat la consult avand o greutate de 93kg la o inaltime de 162cm, dupa examenul clinic, investiatiile imagistice si de laborator, s-a incadarat in diagnosticul de obezitate grad III fara boli asociate, a respectat prescrptiile medicale si orarul controalelor periodice, la un an dupa primul examen are 68kg.

 

Pacient C. V. 48 ani, s-a prezint avand simptomatologia unui  puseu de hipertensiune arteriala, greutatea 118kg, inaltime 172cm, boli asociate, hipertensiune arteriala, dislipemie mixta, guta, steatoza hepatica, discopatie lombara, se prescrie tratament medicamentos si regim igieno-dietetic strict, la 3 ani de la initierea tratamentului, timp in care pacientul a cooperat, avand multa vointa si disciplina, acum cantareste 79kg si s-a remediat patologia asociata obezitatii.

Intreaba-ne:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Articol din categoria: Interviuri