Hepatita cronica
Hepatita cronica este inflamatia ficatului care persista mai mult de sase luni, detectabila prin mijloace biochimice si histologice. Semnul distinctiv biochimic de hepatita cronica, este cresterea aminotransferazelor serice (AST si ALT). In hepatita severa si/sau prelungita, disfunctie hepatica se poate dovedi si cu o crestere a bilirubinei serice, INR / timpul de protrombina si o scadere a albuminei serice. De obicei, testele biochimice sunt folosite pentru a identifica si urmari pacientii cu hepatita cronica, în timp ce biopsia hepatica are rolul de a defini mai precis natura hepatitei cronice si de a furniza informatii în ceea ce priveste gradul de deteriorare si prognostic.
Hepatita cronica este caracterizat prin infiltrarea spatiilor portale cu celule inflamatorii. Aceste celule sunt predominant celule mononucleare, inclusiv limfocite, monocite si celule plasmatice. Hepatita cronica este clasificata ca usoara, atunci când infiltrarea se limiteaza la triada portei. Acesta este clasificata ca hepatita cronica moderat severa, atunci când infiltrarea se extinde si în parenchimul (prin necroza treptata) si atunci când se extinde la zonele adiacente Triadei portale (de legatura). Hepatita cronica severa este asociata cu necroza multilobulara sau de confluente si este mult mai probabil de a progresa spre ciroza. Suma de fibroza este evideniata separat. Termenii mai noi, de hepatita cronica usoara, moderata si severa, înlocuiesc terminologia mai veche de hepatita cronica persistenta si hepatita cronica activa, înca frecvent mentionate în manualele de specialitate.
Cauza cea mai frecventa de hepatita cronica, este virala. Alte cauze includ hepatita autoimuna, hepatita indusa de consumul de droguri, hepatita alcoolica, boala Wilson, deficit de a1-antitripsina si steatohepatita. Ciroza biliara si colangita sclerozanta primara pot imita, ocazional, hepatita cronica, dar nu sunt de obicei clasificate ca atare.
Din hepatitele cronice virale VHB, VHC, HVD si VHE care pot provoca o boala cronica ; VHB si VHC alcatuiesc marea majoritate a acestor cazuri. Analizele de laborator selectate ofera confirmarea diagnosticului. Uneori, biopsie hepatica este necesara pentru a identifica cauza hepatitei cronice. Biopsie hepatica va furniza, de asemenea, informatii importante despre gradul de deteriorare si activitatea curenta.