Gastrita

October 31st, 2009

                                                                               Gastrita
Generalitati
Gastrita este o inflamatie, iritatie, sau eroziune a mucoasei stomacului (fara a depasi musculara mucoasei). Gastrita poate sa apara brusc (acuta) sau treptat (cronica).
Gastrita pot fi cauzata de iritare datorita utilizarii excesiv de alcool, varsaturi cronice, stres, sau utilizarea unor anumite medicamente, cum ar fi aspirina sau alte medicamente antiinflamatorii. Aceasta poate fi, de asemenea, provocata de o bacterie (Helicobacter pylori) care traieste in captuseala mucoase gastrice iar fara tratament, poate duce la ulcer, iar in unele cazuri la cancerul de stomac. Alte cauze sunt anemia pernicioasa, forma de anemie care apare atunci cand stomacul nu dispune de o substanta necesara pentru a absorbi in mod adecvat vitamina B12; refluxul biliar: refluxul bilei in stomac de la nivelul tractului biliar (care se conecteaza la ficat si vezicii biliare) sau infectii cauzate de bacterii si virusi
in cazul in care gastrita este netratata, poate duce la hemoragie digestiva (pierdere severa in sange) sau, in unele cazuri, creste riscul de a dezvolta cancer de stomac.

Simptome
Simptomele de gastrita variaza intre indivizi, iar la multe persoane nu exista simptome. Cu toate acestea, cele mai comune simptome includ:  * Dureri abdominale * Greata * Varsaturi * Balonare abdominala * Indigestie * Senzatie de arsura sau roadere in stomac intre mese sau pe timp de noapte  * Pierderea poftei de mancare * Sughit * Hematemeza (varsatura cu sange) * Melena (scaun cu sange).

Diagnostic         
Diagnosticul de gastrita se pune de catre medic dupa anamneza (discutie medic-pacient despe simptomele , conditiile de viata si de munca, istoricul medical personal si de familie ale pacientului), examen clinic (evaluare  fizica aprofundata), si poate recomanda unele investigatii cum ar fi, endoscopie digestiva superioara, analize de sange, ecografie abdominala etc.
   
Tratament
Tratamentul gastritei, de obicei implica:
     * Utilizarea de antiacide si/sau medicamente antisecretorii pentru a reduce acidul din stomac, care provoaca iritatii suplimentare pentru zonele inflamate.
     * Regim igienodietetic de crutare prin evitarea alimentelor fierbinti, reci, picante, prajite, acide, a bauturilor alcoolice si carbogazoase, suprimarea fumatului etc.
     * Pentru gastrita cauzate de infectia cu Helicobacter pylori, se mai prescrie tratament de mai multe antibiotice specifice.
     * in cazul in care gastrita este cauzat de anemia pernicioasa, tratament injectabil de vitamina B12.

Intreaba-ne:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Articol din categoria: Gastrita