Ecografie abdominala
O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri abdominale. Uneori, o ecografie este dispusa pentru o evaluare detaliata a unui anumit organ, cum ar fi ecografie rinichi sau a unei anumite zone, cum ar fi ecografie pelvina. O ecografie abdominala poate evalua:
– Aorta abdominala, care este cea mai mare artera, care trece in partea din spate a pieptului si abdomenului.
De aorta este legat transportul de sange la partea de jos a corpului si la picioare.
– Ficat, care este un mare organ in forma de cupola, situat sub cusca coastelor pe partea dreapta a abdomenului superioar. Ficatul produce bila (o substanta care ajuta la digestia grasimilor), este un magazin de zahar, si este filtru al organismului de produse toxice sau deseuri alimentare .
– Colecist, care este un organ asemenea unui sac, aflat sub ficat. Cand mancam, colecistul sau vezica biliara se contracta si trimite bila in intestine, pentru a ajuta la digestia alimentelor si a absorbtiei de grasimi solubile si de vitamine.
– Splina, care este un organ rotund, moale, care ajuta la lupta impotriva infectiilor si este filtru pentru celulele rosii imbatranite. Splina este situata in partea stanga a stomacului, chiar in spatele inferior stanga a coastelor.
– Pancreasul, care este o glanda situata in partea superioara a abdomenului si produce enzime care ajuta la digestia alimentelor; aceste enzime digestive sunt eliberate in intestine. Pancreasului de asemenea produce si elibereaza insulina in sange. Insulina ajuta organismul la reglarea si utilizarea glucidelor pentru energie.
– Rinichii, care sunt in forma de boabe de fasole, organe pereche situate in spate, in partea superioara a cavitatii abdominale. Rinichii elimina substantele toxice din sange si produc urina.
O ecografie pelvina evalueaza structurile si organele in zona abdominala inferioara (pelvisul). Se examineaza vezica urinara, organele genitale, uter, ovar, trompe uterine sau prostata.
De ce se face ecografie abdominala?
Ecografia abdominala se face pentru a afla cauza durerii abdominale, a cauta, a masura, un anevrism sau a monitoriza aorta, a verifica dimensiunea, forma, densitatea si structura ficatului. O ecografie se poate face pentru a evalua icterul si alte probleme de ficat, inclusiv mase tumorale hepatice, ciroza hepatica, steatoza hepatica, care reprezinta depozitare de grasimi in ficat (numita si ficat gras), sau de modificari ale testelor functiei hepatice .
Ecografia abdominala detecteaza calculi biliari (litiaza biliara), inflamare a colecistului (colecistita), sau conducte biliare blocate de o piatra sau dilatate de alte cauze inclusiv pancreatice.
Detecteaza pietre la rinichi, chiste sau alte formatiuni tumorale renale, afla dimensiunea extinsa a splinei si cauta modificari in parenchim sau in hil. Detecteaza afectiuni ale pancreasului, cum ar fi pancreatita sau cancer pancreatic.
Afla cauza blocarii unui flux normal de urina. O ecografie de rinichi poate, de asemenea, sa fie facuta pentru a afla pozitia si dimensiunea rinichilor, detecteaza mase tumorale in rinichi, detecteaza lichid din jurul rinichilor, investigheaza cauzele pentru infectii recurente ale tractului urinar , sau verifica starea de rinichi transplantat. Afla daca o masa, in oricare dintre organele abdominale (cum ar fi ficatul) este o tumoare solida sau un simplu chist umplut cu lichid.
Afla in ce stare sunt organele abdominale, dupa un accident sau traumatism abdominal, se uite dupa leziuni sau sange in cavitatea abdominala, dar computer- tomografie (CT) este mai frecvent utilizat in acest scop, pentru ca este mai precisa decat ecografie abdominala . Ecografia abdominala este folosita pentru ghidaj de plasare a unui ac sau alt instrument in timpul unei biopsie, cauta lichid in cavitatea abdominala (ascita). O ecografie de asemenea se poate face pentru a ghida acul in timpul unei proceduri pentru a elimina lichidul din cavitatea abdominala (paracenteza).
Cum se pregateste pacientul pentru ecografie abdominala?
Pentru ecografia de ficat, colecist, splina si pancreas, sa nu manancati alimente cu un continut de grasimi, la masa in seara inainte de test. Sa nu manancati cu 4 – 6 ore inainte de ecografie, pentru a evita formarea de gaze in intestine. Gazele ar putea interfera cu evaluarea organelor, care sunt in spatele stomacului si intestinelor.
Pentru o ultrasonografie a rinichilor, este posibil sa nu fie nevoie de nici o pregatire speciala. Sa beti 4 – 6 pahare de lichid (de obicei, suc fara gaz sau apa), cu o ora inainte de test pentru a va completa vezica urinara.
Pentru ecografie de aorta, sa evitati manancarea pentru 8 – 12 de ore inainte de test.
Cum se face ecografie abdominala?
Acest test se face de catre un doctor care este specializat in executarea ecografiei si interpretare imaginilor ecografice. Aceasta se face intr-un cabinet de ecografie dintr-un spital, centru medical sau cabinet medical privat. Va fi nevoie sa indepartati de pe abdomen orice bijuterie care ar putea interfera cu ecografia. Va fi nevoie sa luati o parte din haine, in functie de zona, care este examinata. Dvs veti sta pe spate pe un pat capitonat de consult. Un gel va fi raspandit pe abdomenul dvs pentru a imbunatati calitatea transmiterii undelor ultrasonore. O mica sonda ecografica, numita si transductor, este presata pe abdomenul dumneavoastra si mutata inainte si inapoi peste organele supuse examenului ecografic.
O imagine a organelor si a vaselor de sange poate fi vazuta pe un monitor video. Va fi nevoie sa stati nemiscat in aceasta pozitie in timp ce se face ecografia.
Vi se poate cere sa schimbati mai multe pozitii,in timp ce se face scanarea. Pentru ecografie rinichi , Vi se poate cere sa stati in decubit lateral sau sa va intindeti pe stomac.
Vi se cere sa trageti aer in piept si sa-l tineti pentru cateva secunde in timpul scanarii. Acest lucru va permite medicului de a vedea organe si structuri, cum ar fi ducte biliare, mai clar, deoarece acestea nu sunt in miscare.
De asemenea inspiratia profunda va impinge temporar in jos ficatul, splina si alte organe mai mici ascunse de coaste, ceea ce face mai usor pentru ecografist sa le vada in mod clar.
Ecografie abdominala dureaza de obicei intre 20 si 40 de minute. Vi se poate cere sa asteptati pana ce medicul a trecut in revista informatiile. Medicul va dicta asistentului buletinul ecografic si o copie va ramane in cabinetul de ecografie.
Cum se simte
Cu exceptia cazului in care gelul de ecografie nu este la temperatura corpului si s-ar putea simti rece cand este aplicata pe piele, veti simti o presiune de la traductor pe care il trece medicul peste abdomen. Examenul de ecografie de obicei, nu este inconfortabil. Dar, in cazul in care testul se face pentru a verifica daune de la un recent un traumatism, o usoara presiune de traductor poate fi oarecum dureroasa. Nu veti auzi sau simti undele ultrasonore.
Riscuri
Nu se cunosc riscurile unui test de ecografie abdominala.
Rezultate
O ecografie abdominala foloseste undele acustice reflectate pentru a produce o imagine de organe si alte structuri din abdomen.
Ecografie abdominala normala:
Marimea si forma de organe abdominale ficat, splina, pancreas, rinichi, suprarenale, apar de obicei in marime si textura normale. Nu este gasit lichid liber in abdomen. Diametrul de aorta este normal si nu este vazut anevrism. Grosimea de perete a colecistului este normala. Calibrul ductelor biliare intre colecist si duoden este normal. Nu sunt gasiti calculi biliari. Rinichii scanati coronal apar in forma de boabe de fasole. Nu sunt considerati cu pietre la rinichi. Nu exista blocaj la sistemul de excretie. rinichii sunt prezenti bilateral.
Ecografie abdominala anormala:
Un organ anormal poate sa apara din cauza unei inflamatii, infectii, sau a altor boli. Un organ poate fi mai mic decat in mod normal, din cauza unei vechi rani sau inflamatii cronice. Un organ poate fi impins in afara locatiei sale normale, datorita unei cresteri anormale de vecinatate apasand impotriva sa. O crestere anormala (cum ar fi o tumoare), poate fi vazuta intr-un organ. Lichid in cavitatea abdominala (ascita), poate fi observat. Aorta cu diametrul marit, sau un anevrism este vazut. Ficatul poate parea anormal, ceea ce poate indica boli hepatice (cum ar fi steatoza, ciroza sau cancer). Colecist cu peretii ingrosati, care poate indica inflamatie. Caile biliare principale pot fi diltate, din cauza unui blocaj (de la o piatra sau o crestere anormala in pancreas). piatra (calcul sau litiaza ) poate fi vazuta in interiorul colecistului.
Rinichii sau tuburile de drenaj de urina de la rinichi la vezica urinara (uretere) pot fi dilatate, pentru ca nu dreneaza corect. Pietre la rinichi sunt vizualizate in calice sau in bazint (nu toate pietrele pot fi vazute la ecografie).
O zona de infectie (abces) sau un chist umplut cu fluid poate aparea la scanarea structurii organelor. Splina poate fi rupta (in cazul unui traumatism abdominal).
Ce poate afecta rezultatul ecografiei abdominale?
Gaze intestinale, material de contrast (cum ar fi bariu) in stomac sau intestine. incapacitatea pacientului de a sta in nemiscat in timpul testului, de a inspira si de a tine cateva secunde aerul in piept, obezitatea extrema, lipsa de lichid in vezica urinara, rana bandajata sau deschisa in zona de examinat.
Alte teste abdominale
Test de tomografie computerizata (CT), poate fi necesar pentru a urmari rezultatele anormale a ecografiei. Medicii nu recomanda tomografie in timpul sarcinii din cauza riscului de afectare a fatului. Pentru ca ecografie este sigura in timpul sarcinii, in general, acesta este folosit in loc de radiografie abdominala in cazul in care o femeie insarcinata are nevoie de scanare X-ray pentru a fi verificata.
Ecografia abdominala, de obicei, poate distinge intre un simplu chist umplut cu lichid si o tumora solida, sau de un alt tip de masa care are nevoie de o evaluare ulterioara. In cazul in care o tumoare solida este gasita, o ecografie abdominala nu poate determina daca este cancer (maligna) sau non-cancer (benigna). O biopsie poate fi necesara in cazul in care o tumora este gasita. Ecografia poate fi folosit in timpul biopsiei pentru a ajuta la ghidarea de plasare a acului.
Ecografia este mai putin costisitoare decat alte teste, cum ar fi o tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), de asemenea poate oferi o imagine clara a organelor abdominale. Dar, pentru unele probleme, cum ar fi mase abdominale sau traumatisme , o scanare CT sau MRI poate fi un test mai valoros. De asemenea, aceste teste se pot face in cazul in care o ecografie abdominala este normala, dar durerile abdominale persista.
O ecografie pelvina este utilizata pentru a produce imagini din partea de jos a abdomenului (pelvis) ale unor organe si alte structuri din interiorul pelvisului si ofera mai multe informatii despre organele genitale interne structurile invecinate.