
(Colesterol crescut / marit si/sau trigliceride crescute / marite )
Informatii generale
Grăsimile sunt substanţe nutritive esenţiale, iar colesterolul si trigliceridele sunt fractiuni de grasime ce provin din produsele animale.Colesterolul este un constituent important al celulelor sanguine şi este un component de bază al peretelui celular. Are funcţii precise în organism, cum ar fi formarea bilei care ajută procesele de digestie. Este folosit la sintetizarea vitaminei D în piele, este indispensabil în funcţionarea creierului, în sintetizarea hormonilor şi transportul unor vitamine. Este un mijloc de depozitare a excesului de energie si in protejarea mecanică a organelor vitale.
Colesterolul si trigliceridele nu se găsesc în regnul vegetal, ci este produs numai de organismul omului şi animalelor. Omul nu are nevoie să consume colesterol, pentru că organismul îl poate sintetiza în cantităţi suficiente în ficat din grăsime vegetala, zahăr şi alcool.
Exista mai multe forme de colesterol, o forma este colesterolul “rau”, care se depune in peretii arterelor, producand ateroscleroza. În cea mai mare parte, el este colesterolul LDL. Cealalta forma este colesterolul “bun” sau colesterolul HDL. Se numeste “bun” pentru ca el reprezinta colesterolul “scos” din artere si alte tesuturi pentru a fi eliminat din corp.
Valori normale: Colesterol total sub 200 mg/100 ml
LDL-colesterol sub 130 mg/100 ml
HDL-colesterol peste 35-40 mg/100 ml
Tr igliceride sub 150 mg/100 ml
În conditii normale in sange se gaseste de aproximativ 4 ori mai mult colesterol “rau” decit “bun”. Daca acest raport creste, este favorizata producerea aterosclerozei.
Dislipidemie, hiperlipoprteinemie, Hipercolesterolemia (colesterolul crescut in sange) sunt denumiri pentru aceeasi boala, in care colesterolul prezent in circulatia sanguina, in exces, se depune in peretii arterelor unde formeaza de-a lungul timpului "placi" de grasime (aterom), ceea ce duce la ingustarea arterelor sau aceste placi de aterom se rup brusc si pot infunda arterele. Urmatoarea etapa a bolii produsa de colesterolul crescut in sange este ateroscleroza (sclerozarea arterele) care duce la infarct miocardic si accident vascular cerebral. Fumatul, hipertensiune arteriala si diabetul agraveaza procesul de ateroscleroza.
De ce cresc colesterolul si trigliceridele? Exista doua mari cauze: o predispozitie mostenita genetic si alimentatia nesanatoasa. De foarte multe ori cele doua cauze coexista, adica nu numai ca exista predispozitia mostenita, dar se mostenesc si proastele obiceiuri alimentare, fapt cu grave urmari mai ales in conditiile epocii moderne, caracterizata de sedentarism, stres si poluare.
Dietele sărace în colesterol si trigliceridele scad riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet, obezitate, anumite forme de cancer intestinal, de prostată şi cancer mamar.Tratament dietetic
Obiectivul regimului este menţinerea colesterolului si trigliceridelor la cel mai scăzut nivel posibil. Acest obiectiv este posibil prin schimbarea modului de alimentaţie, exerciţii fizice (cel putin 30 de minute pe zi), normalizarea sau menţinerea greutăţii normale, consum moderat de alcool (este permis un paharel de vin sec la masa), reducerea stresului si renunţarea la fumat.Tratamentul medicamentos se aplică atunci când dislipidemile nu răspund la tratamentul nefarmacologic ( regim dietetic tinut corect). Hipolipemiantul ideal trebuie să scadă atât colesterolul cât şi trigliceridele, fără efecte secundare şi la un cost redus, fiind utilizabil, adeseori, toată viaţa.
Tratamentul medicamentos nu inlocuieste regimul dietetic, ci completeaza dieta pentru a acoperi diferenta de dizechilibru dupa regim si se ajusteaza periodic in functie profilul lipidic si de bolile asociate. Colaborarea cu medicul curant este foarte importanta pentru a preveni si/ sau a trata complicatiile dislipidemiei.Colesterol se gaseste cu precadere in: graimea animala, carnea grasa, galbenusul de ou si lactatele grase (unt, smantana, cascaval etc). Dar nu toate grăsimile favorizează creşterea colesterolului si trigliceridelor. Dimpotrivă, sunt unele care au tendinţa de a-le face să scadă simţitor. Astfel ca grăsimile care măresc colesterolul sunt grăsimile saturate care se regăsesc în carne, mezeluri, unt, brânză, untură, ouă, lactate si grăsimile “trans” care se formează prin hidrogenarea uleiurilor vegetale (margarina, maioneza), alimentele prajite si alimentele procesate (pt creşterea duratei de valabilitate). Grăsimile care scad colesterolul: Acestea sunt grăsimile nesaturate se găsesc în principal în plante, mai ales în nuci, in, soia, avocado, măsline seminţe şi uleiuri vegetale (de măsline, floarea-soarelui, rapiţă, porumb etc).Sfaturi pentru a reduce colesterolul si trigliceridele din alimentaţie
1.Nu preparati alimentele prin prăjire în ulei sau grăsime
2.Nu consumati produse de patiserie: pateuri, biscuiţi, prăjituri, gogoşi şi ciocolate.
3.Nu consumati mai mult de un ou pe săptămână sau folosiţi numai albuşul.
4.Nu folosiţi untul, margarina, maioneza decat ocazional
5.Evitaţi mezelurile, cârnăciorii, micii, aperitivele cu carne, salamurile.
6.Evitati alimentele procesate (pt creşterea duratei de valabilitate)
7.Folosiţi produse lactate cu puţină grăsime sau complet degresate.
8.Consumati carne slabă, vita, piept de pui, peşte.
9.Înlocuiţi o parte din carne cu leguminoase (fasole, mazăre, linte) de câteva ori pe săptămână.
10.În locul grăsimii folosiţi frunze verzi, mirodenii, zeamă de lămâie, prafuri vegetale pentru a da gust mâncării.
11.Măriţi consumul de cereale, fructe, legume şi leguminoase uscate.
12.Obişnuiţi-vă să citiţi etichetele alimentelor preambalate înainte să le cumpăraţi si căutaţi în special gramele de grăsimi totale, saturate ”rele”, nesaturate ”bune”, si colesterol.
13.Folositi mult drept condimente cu proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe, cel mai mult merele au acesta proprietate
14.Pestele este un important aliment care scade riscul aparitiei placilor de aterom. Consumati peste in loc de carne, dar nu prajit.
Necesarul zilnic de colesterol pentru un om sanatos, se situeaza intre 200 si 400mg, in functie de de activatatea fizica zilnica. Pentru cei cu colsterol crescut au voie maxim 50mg/zi. Continut in colesterolul a principalelor alimente este exprimat in mg per 100 g sau ml de aliment: Legume, fructe, cereale, nuci, albuş ou este 0, Paine 1 mg, lapte degresat 4, lapte de vaca integral 10 mg, lapte condensat 35 mg, iaurt degresat cu fructe 5 mg, iaurt 10 mg, branza camembert 70 mg, branza cedar 70 mg, branza de vaci 15 mg, smantana 20% 100 mg, maioneză 8, macaroane cu branza 17 mg, carne de vita gatita 80 mg, pui fiert 90 mg, prajit 100 mg, piept pui (fără piele) 73, rata 160 mg, miel 110 mg, porc 110 mg, curcan prajit 80 mg, ficat de porc 420 mg, organe 300 mg, oua- galbenus 500 mg, parmezan= 90 mg, unt= 260 mg, (1 linguriţă ~ 31), margarina= intre 0 si 5 mg, peste=cod – 40 mg, crab= 65 mg, homar= 70mg, somon in conserva= 90 mg, sardine in conserva= 80 mg, midii= 55 mg, stridii crude= 40 mg, ton in ulei= 90 mg, inghetata= 45 mg, (1 cupă ~ 29), ciocolata cu lapte= 90 mg, creier prăjit = 1697, icre= 2000 mgAlimente interzise in colesterol crescut si/sau trigliceride crescute (dislipidemie) sunt: carne grasa (porc, oaie, carne in sos, pasare grasa, ficat, maruntaie, limba, creier, burta, rinichi, os cu maduva), mezeluri, crustacee (creveti, raci, languste), melci, scoici, galbenus de ou, lapte integral, concentrat (condensat sau praf), smantana, frisca, lactate pe baza de lapte integral, branza de oaie, branza topita, cascaval, biscuiti, produse de patiserie, ciorbe grase, cartofi prajiti, unt, grasimi preparate (slanina, jumari, untura), sosuri de ulei (maioneza), margarina, bauturi alcoolice, sucuri de fructe din comert, concentrate de fructe, zahar, miere, gem, bomboane, ciocolata, sirop, dulciuri concentrateAlimente recomandate/ permise in colesterol crescut si/sau trigliceride crescute (dislipidemie)carne slaba (vaca, vitel, piept pui, iepure) la gratar sau fierte fara grasime, jambon slab neafumat, peste proaspat sau congelat (dar nu semipreparat ) la gratar sau la cuptor, 1 ou/saptamana, lapte degresat, iaurt slab, branza alba (de vaci) degresata, paine alba, neagra, prajita (in cantitate limitata daca exista exces ponderal), ciorbe slabe, supe cu legume, cartofi fierti, piure fara unt, uleiuri vegetale (porumb, soia, masline, floarea soarelui), fructe proaspete, apa minerala, ceai, cafea slaba, sucuri de legume, Consumati fibre (fulgi /graunte) de orice tip in cantitati moderate (in special ovaz)
Grăsimile sunt substanţe nutritive esenţiale, iar colesterolul si trigliceridele sunt fractiuni de grasime ce provin din produsele animale.Colesterolul este un constituent important al celulelor sanguine şi este un component de bază al peretelui celular. Are funcţii precise în organism, cum ar fi formarea bilei care ajută procesele de digestie. Este folosit la sintetizarea vitaminei D în piele, este indispensabil în funcţionarea creierului, în sintetizarea hormonilor şi transportul unor vitamine. Este un mijloc de depozitare a excesului de energie si in protejarea mecanică a organelor vitale.
Colesterolul si trigliceridele nu se găsesc în regnul vegetal, ci este produs numai de organismul omului şi animalelor. Omul nu are nevoie să consume colesterol, pentru că organismul îl poate sintetiza în cantităţi suficiente în ficat din grăsime vegetala, zahăr şi alcool.
Exista mai multe forme de colesterol, o forma este colesterolul “rau”, care se depune in peretii arterelor, producand ateroscleroza. În cea mai mare parte, el este colesterolul LDL. Cealalta forma este colesterolul “bun” sau colesterolul HDL. Se numeste “bun” pentru ca el reprezinta colesterolul “scos” din artere si alte tesuturi pentru a fi eliminat din corp.
Valori normale: Colesterol total sub 200 mg/100 ml
LDL-colesterol sub 130 mg/100 ml
HDL-colesterol peste 35-40 mg/100 ml
Tr igliceride sub 150 mg/100 ml
În conditii normale in sange se gaseste de aproximativ 4 ori mai mult colesterol “rau” decit “bun”. Daca acest raport creste, este favorizata producerea aterosclerozei.
Dislipidemie, hiperlipoprteinemie, Hipercolesterolemia (colesterolul crescut in sange) sunt denumiri pentru aceeasi boala, in care colesterolul prezent in circulatia sanguina, in exces, se depune in peretii arterelor unde formeaza de-a lungul timpului "placi" de grasime (aterom), ceea ce duce la ingustarea arterelor sau aceste placi de aterom se rup brusc si pot infunda arterele. Urmatoarea etapa a bolii produsa de colesterolul crescut in sange este ateroscleroza (sclerozarea arterele) care duce la infarct miocardic si accident vascular cerebral. Fumatul, hipertensiune arteriala si diabetul agraveaza procesul de ateroscleroza.
De ce cresc colesterolul si trigliceridele? Exista doua mari cauze: o predispozitie mostenita genetic si alimentatia nesanatoasa. De foarte multe ori cele doua cauze coexista, adica nu numai ca exista predispozitia mostenita, dar se mostenesc si proastele obiceiuri alimentare, fapt cu grave urmari mai ales in conditiile epocii moderne, caracterizata de sedentarism, stres si poluare.
Dietele sărace în colesterol si trigliceridele scad riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, diabet, obezitate, anumite forme de cancer intestinal, de prostată şi cancer mamar.Tratament dietetic
Obiectivul regimului este menţinerea colesterolului si trigliceridelor la cel mai scăzut nivel posibil. Acest obiectiv este posibil prin schimbarea modului de alimentaţie, exerciţii fizice (cel putin 30 de minute pe zi), normalizarea sau menţinerea greutăţii normale, consum moderat de alcool (este permis un paharel de vin sec la masa), reducerea stresului si renunţarea la fumat.Tratamentul medicamentos se aplică atunci când dislipidemile nu răspund la tratamentul nefarmacologic ( regim dietetic tinut corect). Hipolipemiantul ideal trebuie să scadă atât colesterolul cât şi trigliceridele, fără efecte secundare şi la un cost redus, fiind utilizabil, adeseori, toată viaţa.
Tratamentul medicamentos nu inlocuieste regimul dietetic, ci completeaza dieta pentru a acoperi diferenta de dizechilibru dupa regim si se ajusteaza periodic in functie profilul lipidic si de bolile asociate. Colaborarea cu medicul curant este foarte importanta pentru a preveni si/ sau a trata complicatiile dislipidemiei.Colesterol se gaseste cu precadere in: graimea animala, carnea grasa, galbenusul de ou si lactatele grase (unt, smantana, cascaval etc). Dar nu toate grăsimile favorizează creşterea colesterolului si trigliceridelor. Dimpotrivă, sunt unele care au tendinţa de a-le face să scadă simţitor. Astfel ca grăsimile care măresc colesterolul sunt grăsimile saturate care se regăsesc în carne, mezeluri, unt, brânză, untură, ouă, lactate si grăsimile “trans” care se formează prin hidrogenarea uleiurilor vegetale (margarina, maioneza), alimentele prajite si alimentele procesate (pt creşterea duratei de valabilitate). Grăsimile care scad colesterolul: Acestea sunt grăsimile nesaturate se găsesc în principal în plante, mai ales în nuci, in, soia, avocado, măsline seminţe şi uleiuri vegetale (de măsline, floarea-soarelui, rapiţă, porumb etc).Sfaturi pentru a reduce colesterolul si trigliceridele din alimentaţie
1.Nu preparati alimentele prin prăjire în ulei sau grăsime
2.Nu consumati produse de patiserie: pateuri, biscuiţi, prăjituri, gogoşi şi ciocolate.
3.Nu consumati mai mult de un ou pe săptămână sau folosiţi numai albuşul.
4.Nu folosiţi untul, margarina, maioneza decat ocazional
5.Evitaţi mezelurile, cârnăciorii, micii, aperitivele cu carne, salamurile.
6.Evitati alimentele procesate (pt creşterea duratei de valabilitate)
7.Folosiţi produse lactate cu puţină grăsime sau complet degresate.
8.Consumati carne slabă, vita, piept de pui, peşte.
9.Înlocuiţi o parte din carne cu leguminoase (fasole, mazăre, linte) de câteva ori pe săptămână.
10.În locul grăsimii folosiţi frunze verzi, mirodenii, zeamă de lămâie, prafuri vegetale pentru a da gust mâncării.
11.Măriţi consumul de cereale, fructe, legume şi leguminoase uscate.
12.Obişnuiţi-vă să citiţi etichetele alimentelor preambalate înainte să le cumpăraţi si căutaţi în special gramele de grăsimi totale, saturate ”rele”, nesaturate ”bune”, si colesterol.
13.Folositi mult drept condimente cu proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe, cel mai mult merele au acesta proprietate
14.Pestele este un important aliment care scade riscul aparitiei placilor de aterom. Consumati peste in loc de carne, dar nu prajit.
Necesarul zilnic de colesterol pentru un om sanatos, se situeaza intre 200 si 400mg, in functie de de activatatea fizica zilnica. Pentru cei cu colsterol crescut au voie maxim 50mg/zi. Continut in colesterolul a principalelor alimente este exprimat in mg per 100 g sau ml de aliment: Legume, fructe, cereale, nuci, albuş ou este 0, Paine 1 mg, lapte degresat 4, lapte de vaca integral 10 mg, lapte condensat 35 mg, iaurt degresat cu fructe 5 mg, iaurt 10 mg, branza camembert 70 mg, branza cedar 70 mg, branza de vaci 15 mg, smantana 20% 100 mg, maioneză 8, macaroane cu branza 17 mg, carne de vita gatita 80 mg, pui fiert 90 mg, prajit 100 mg, piept pui (fără piele) 73, rata 160 mg, miel 110 mg, porc 110 mg, curcan prajit 80 mg, ficat de porc 420 mg, organe 300 mg, oua- galbenus 500 mg, parmezan= 90 mg, unt= 260 mg, (1 linguriţă ~ 31), margarina= intre 0 si 5 mg, peste=cod – 40 mg, crab= 65 mg, homar= 70mg, somon in conserva= 90 mg, sardine in conserva= 80 mg, midii= 55 mg, stridii crude= 40 mg, ton in ulei= 90 mg, inghetata= 45 mg, (1 cupă ~ 29), ciocolata cu lapte= 90 mg, creier prăjit = 1697, icre= 2000 mgAlimente interzise in colesterol crescut si/sau trigliceride crescute (dislipidemie) sunt: carne grasa (porc, oaie, carne in sos, pasare grasa, ficat, maruntaie, limba, creier, burta, rinichi, os cu maduva), mezeluri, crustacee (creveti, raci, languste), melci, scoici, galbenus de ou, lapte integral, concentrat (condensat sau praf), smantana, frisca, lactate pe baza de lapte integral, branza de oaie, branza topita, cascaval, biscuiti, produse de patiserie, ciorbe grase, cartofi prajiti, unt, grasimi preparate (slanina, jumari, untura), sosuri de ulei (maioneza), margarina, bauturi alcoolice, sucuri de fructe din comert, concentrate de fructe, zahar, miere, gem, bomboane, ciocolata, sirop, dulciuri concentrateAlimente recomandate/ permise in colesterol crescut si/sau trigliceride crescute (dislipidemie)carne slaba (vaca, vitel, piept pui, iepure) la gratar sau fierte fara grasime, jambon slab neafumat, peste proaspat sau congelat (dar nu semipreparat ) la gratar sau la cuptor, 1 ou/saptamana, lapte degresat, iaurt slab, branza alba (de vaci) degresata, paine alba, neagra, prajita (in cantitate limitata daca exista exces ponderal), ciorbe slabe, supe cu legume, cartofi fierti, piure fara unt, uleiuri vegetale (porumb, soia, masline, floarea soarelui), fructe proaspete, apa minerala, ceai, cafea slaba, sucuri de legume, Consumati fibre (fulgi /graunte) de orice tip in cantitati moderate (in special ovaz)
Intreaba-ne:
Articol din categoria: Dislipidemia