Boala cardiaca ischemica

December 14th, 2011

                                        Interviu

  1.  Cardiopatia ischemica este tot mai des intalnita. Care ar fi simptomele care prevestesc o astfel de boala?

 

Cardiopatia ischemica sau boala cardiaca ischemica este, intradevar, o boala tot mai des intalnita, este o boala cronica, grava, amenintatoare de viata. Ischemia se refera la o lipsa a oxigenului datorata îngustarii lumenului arterelor coronare care iriga inima si apare cand necesitatile de oxigen ale miocardului sunt mai crescute, la efort, emotii, frig etc.

Cea mai obisnuita cauza a ischemiei miocardice este ateroscleroza la nivelul arterelor coronare, provocand cel putin 90 % din evenimentele ischemice coronare. Ateroscleroza produce o scadere a perfuziei sanguine catre muschiul inimii în stare de repaus si limiteaza cresterile adecvate atunci când necesarul de flux sanguin este marit.

De asemenea, fluxul sanguin coronar poate fi limitat prin trombi arteriali, spasm, emboli coronari, precum si prin aortita din sfilis si anomaliile congenitale.

Simptomul principal care prevesteste boala cardiaca ischemica este angina pectorala, caracterizata prin aparitia durerii toracice anterioare, in dreptul inimii sau in spatele sternului si este o durere, care apare la efort, stres sau frig dar nu in repaus; durerea este descrisa de obicei ca o greutate, presiune, strivire, sufocare, asfixie si dispare la intreruperea efortului. Acest simptom este de obicei de natura constrictiva si dureaza 1-5 minute. Durerea poate iradia spre umarul stâng si spre ambele brate, în special spre antebrat si mâna stanga. De asemenea, ea poate iradia spre spate, gât, maxilar, dinti si epigastru.

 

Cardiopatia ischemica poate fi asimptomatica (silentioasa) si inseamna prezenta leziunilor coronare dar fara aparitia de durere toracica, ceea ce complica stabilirea precisa a diagnosticului si se manifesta numai ca sufocare la efort sau in repaus, prin prezenta unor tulburari de ritm cardiac sau mai grav, prin infarct miocardic acut. Aceasta forma de cardiopatie nu este rara si apare mai frecvent la pacientii diabetici.

 

2.  Cum se stabileste diagnosticul de cardiopatie ischemica?

 

Diagnosticul se stabileste din anamneza, examenul clinic si investigatiile paraclinice. Anamneza amanuntita, adica analiza informatiilor obinute din relatarile pacientului cu suspiciune de cardiopatie ischemica pentru a descoperi antecendente familiale de cardiopatie ischemica, diabet, dislipidemie, hipertensiune arteriala etc.

Examenul clinic general evidentiaza factorii de risc asociati bolii iar auscultatia poate releva insuficienta ventriculara stânga, insuficienta mitrala, stenoza aortica, insuficienta aortica, hipertensiune pulmonara, cardiomiopatia hipertrofica si chiar edem pulmonar.

Electrocardiograma (ECG) in ischemie, reproduce, in general, modificarile caracteristice, cum ar fi anomalii ale repolarizarii prin negativarea unor unde si când este mai grava, prin denivelarea unor segmente. Diagnosticul se stabileste si cu ajutorul testului de efort prin reproducerea durerii la efort si/sau aparitia de modificari pe ECG la efort.

 

3.  Exista tratamente pentru acest tip de boala?

Tratamentul cardiopatiei ischemice depinde de forma de manifestare (angina pectorala stabila, instabila, insuficienta cardiaca, aritmii, infarct miocardic). In principal presupune masuri igieno-dietetice, tratament medicamentos si tratament de revascularizare miocardica.

Exista mai multe clase de medicamente, administrate singure sau în combinatie, care se recomanda pentru ameliorarea simptomelor si reducerea frecventei crizelor de angina pectorala si pentru preventia infarctului miocardic acut.

Cand terapia medicamentoasa nu este eficienta se pot aplica proceduri chirurgicale: angioplastia coronariana – o procedura interventionala de dilatare a unei artere coronare sau by-pass coronarian – o procedura chirurgicala care consta in implantarea unui vas de sange in locul segmentului blocat pentru a restaura fluxul sanguin in zona respectiva astfel incat sa se asigura aportul de sange in tesutul miocardic. Uzual, sunt utilizate grefe din venele safene.

 

4.  Ce recomandari dati persoanelor aflate in aceasta situatie?

Recomand persoanelor care au resimtit aceasta durere: sa se prezinte de urgenta la medic; Orice intarziere poate pune in pericol viata!

Pacientii cu cardiopatie ischemica trebuie sa înteleaga foarte bine conditia lor si sa realizeze ca pot trai o viata lunga si activa daca respecta planul de tratament care trebuie sa cuprinda, regim alimentar, tratarea conditiilor agravante, adaptarea activitatii, tratamentul factorilor de risc, terapia medicamentoasa pentru angina, si  uneori considerarea revascularizatiei interventionale.

 

 

Intreaba-ne:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Articol din categoria: Interviuri