Boala Alzheimer

December 28th, 2009

                                              Boala Alzheimer

 
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este un tip de dementa. Dementa afecteaza memoria  si alte functii cognitive (limbajul, recunoasterea si orientarea,  organizarea si planificarea), comportamentul si dispozitia.

Cel  mai frecvent apare la persone in varsta de peste 65 de ani si evolueaza foarte lent.
Diagnosticul de dementa Alzheimer este un diagnostic de excludere. Aceasta inseamna ca, inainte de a pune diagnosticul, este obligatoriu sa se efectueze o serie de investigatii care sa infirme o cauza neurologica sau alte afectiuni ce pot determina deficite cognitive.

Nu este normal sa uitam pe masura ce inaintam in varsta?
La numeroase persone scade capacitatea de concentrare, se reduce spectrul de interese pe masura ce inainteaza in varsta. Astfel incat poate apare o tulburare de memorie, un deficit in invatarea unor lucruri noi si o incetinire in gandire dar fara o deteriorare progresiva si fara a impiedica efectuarea activitatilor zilnice si a vietii sociale si fara a fi in contradictie cu personalitatea individului. De exemplu, la o persoana ce nu este interesata de viata politica actuala, poate fi considerat normal sa nu stie cine este prim-ministrul tarii; dar daca persoana este pasionata de istorie si politica acest lucru poate avea o semnificatie patologica.
Starile depresive si anxioase la varstnici se insotesc deseori de simptome asemanatoare dementei.

Care sunt semnele de boala Alzheimer?
Unul din primele semne este deteriorarea memoriei pe termen scurt: persoana isi aminteste evenimente din tinerete dar a uitat ce a mancat ieri. Uitarea lucrurilor esentiale cum ar fi numele sau numerele de telefon ale persoalor apropiate, date importante din viata personala indica o deteriorare avansata a memoriei.
Pe langa scaderea memoriei, boala Alzheimer implica modificari si in alte domenii: se pot rataci in locuri familiare (in drumul de la piata spre casa), pierd diverse obiecte, devin mai anxiosi, mai suspiciosi, nu mai stiu sa foloseasca unele obiecte (cutitul si furculita), pierd firul logic al unei conversatii, nu-si gasesc cuvintele adecvate si pot folosi alte cuvinte, le este greu sa ia o decizie simpla (cu ce sa se imbrace)

Cum se stabileste diagnosticul de boala Alzheimer?
Nu exista un test specific de boala Alzheimer. Asa cum am spus, diagnosticul este unul de excludere, astfel incat medicul va intreba despre problemele medicale din trecut si prezent, tratamentele urmate, consum de elcool, starea psihica, etc. Examenul fizic, neurologic si o serie de teste paraclinice sunt obligatorii.
Un test simplu, pe care il pot face este “Testul ceasului”: persoana este pusa sa deseneze un ceas: cadranul ceasului, sa aseze cifrele si sa indice o ora asezand limbile ceasului.
Daca apar dificultati, consultati neaparat un medic.

Care este cauza bolii Alzheimer?
Boala Alzheimer afecteaza neuronii (celulele nervoase) din creier prin formarea unor placi (depozite) ce impiedica transmiterea de informatii de la o celula la alta. Aceste depozite apar in mod normal odata cu inaintarea in varsta, dar in boala Alzheimer sunt in numar mult mai mare.
Se cunosc o serie de factori ce cresc riscul de a dezvolta boala Alzheimer:
O ruda de sange cu boala Alzheimer (pana la 40% din pacienti au istoric familial)
Prezenta unei gene numita apolipoproteina E4
Sexul feminin este mai predispus
Istoric de traumatism cranian
Varsta avansata creste incidenta (este factorul de risc cel mai frecvent)
Alte afectiuni: boala Down, diabetul zaharat
Nivel educational scazut (“antrenarea” creierului cu activitati intelectuale scade riscul)

Exista tratament pentru acest tip de boala?
Nu exista un tratament care sa vindece boala
Exista relativ putine medicamente pentru aceasta afectiune. In prezent, tratamentul urmareste ameliorarea simptomelor; incetinirea progresiei bolii se realizeaza intr-o mica masura (cel mult 2 ani).
Nu toate persoanele raspund la tratament medicamentos.
Este necesara instruirea pacientului si, mai ales, a ingrijitorului: existenta unei rutine, programarea unor activitati astfel incat abilitatile existente sa fie exploatate la maximum, folosirea de liste si etichete, etc.
Prin tulburarile ce apar in faza avansata a bolii (dezorientare, agitatie, psihoza, tulburari de comportament, de somn si alimentatie, incontinenta) boala Alzheimer poate deveni o afectiune greu de suportat ,atat de catre persoana bolnava, cat si de ingrijitor, de aceea este indicat  o abordare cat mai precoce si exhaustiva  odata cu aparitia primelor semne de boala.
Dr. Alina Negrea

Intreaba-ne:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Articol din categoria: Boala Alzheimer