Alcoolismul (articol realizat de dr. Alina Negre)
Alcoolul este substanta de abuz cea mai larg disponibila si cea mai acceptabila cultural. 90% din locuitorii societatilor "civilizate" au consumat intr-un anumit moment al vietii lor alcool iar probleme legate de alcool apar la aprox 30% din bautori. Si, din pacate, cifrele sunt in crestere. Un studiu efectuat pe adolescenti (15-16 ani) si publicat in 2005 a aratat ca: au consumat alcool 22% din adolescentii din SUA, 28%- Franta, 34%- Italia, 54%-UK, 57%-Gemiania, 60%- Danemarca.
Alcoolul sta la baza decesului a l,8mil locuitori/an (4% din totalul deceselor). Definitia alcoolismului se refera la dovezi ale afectarii repetate datorate alcoolului in domenii multiple de functionare. Alcoolismul este o boala cu evolutie cronica, cu remisiuni si recaderi, determinate si influentata de factori genetici, psihosociali si de mediu.
Boala este adeseori progresiva si poate avea prognostic fatal prin complicatiile somatice si psihiatrice si se caracterizeaza prin diminuarea, pana la pierdere, a controlului asupra consumului, preocupare axcesiva in procurare si consum de alcool, in ciuda consecintelor negative resirntite de pacient (dar intr-un mod distorsionat, in special in mecanismul defensive de negare). Fiecare din aceste caracteristici pot fi continue sau periodice.
Tulburarile asociate cu alcoolismul se pot clasifica in 3 mari grupe:
1. tulburari legate de efectele directe ale alcoolului asupra creierului: intoxicatia, sevrajul, deliriurnul de sevraj si halocinoza alcoolica
2. tulburari legate de comportament asociat alcoolismului: abuzul si dependenta de alcool
3. tulburari cu efecte persistente: tulburarea amnestica persistenta, dementa, encefalopatia Wernicke si sindrornul Korsakoff induse de alcool.
Dependenta fiziologica se manifesta prin sindrornul se sevraj, cand aportui de alcool este interupt sau scazut fara substituire:
• tremor accentuat (diferentiat de alte cause de tremor)
• halucinatii (differentiate de cele din psihoze)
• crize convulsive (differentiate de epilepsie/alte cause)
• alte manifestari: dezorientare, transpiratii, HTA, inapetenta
Delirium tremens incepe intre zilelel-3 de la intrerupere comsum si poate fi controlat medicamentos, la indicatia medicului, si regirn ambulator sau prin*spitalizare 1-2 saptamani.
Daca pentru dependenta fiziologica exista protocoale binecunoscute si cu prognostic bun, pentru dependenta psihologica esecul terapeutic este, din pacate, binecunoscut: 90% din pacientii intrati in programe de dezintoxicare au avut eel putin o recadere.
De aceea sustinerea psilologica a persoanelor dependente de alcool este priomordiala si necesita implicarea tuturor sistemelor de suport: familie, colegi, prieteni, medici si psihoterapeuti. Tendintele actuale in psihoterapia pacientului cu dependenta de substanta subliniaza importanta caracteristicilor individuale ale subiectului.
Dr. Alina Negre