Agorafobia

February 20th, 2010
Agorafobia
Agorafobia este teama de a se afla in spatii largi, aglomerate (magazine, piete, cinematografe, mijloace de transport in comun etc) este considerata cea mai raspandita si mai invalidanta dintre fobii. Se apreciaza ca aproximativ 5% din populatie sufera in grade diferite de aceasta tulburare. Persoanele cu agorafobie prezinta teama de a se afla in locuri sau situatii din care ar fi dificil sau jenant sa iasa sau in care nu dispun de ajutor in cazul producerii unui atac de panica  ori a unor manifestari similare panicii ( de exemplu frica de a avea un atac subit de ameteala sau un atac de diaree). Persoanele care sufera de agorafobie trebuie sa renunte la resemnarea ca viata sa le fie dominata de teama, neliniste, nesiguranta, vinovatie sau resentimente, sa fie dispusi sa-si schimbe atitudinea.
Este important ca persoanele care sufera de agorafobie sa retina urmatoarele:
– senzatiile de teama si simptomele fizice care le insotesc sunt reactii de stres normale, traite exagerat de tare.
– reactiile de stres sunt  neplacute dar nu pot dauna sanatatii.
– sa realizeze ca isi intaresc singuri teama prin fantezii nerealiste; sa astepte si teama va dispare de la sine.
– sa-si dea o sansa de-a face progrese si sa nu evite situatiile.
– sa fie mandri pentru straduintele si realizarile lor (chiar si pentru cele mici)
– milioane de oameni s-au confruntat cu aceeasi problema si au reusit.
Cu ajutorul terapeutului, printr-o munca progresiva de schimbare a gandurilor generatoare de anxietate si prin reeducarea comportamentului se poate scapa de fricile irationale si de accesele de panica.
Tratamentul de electie in agorafobie este terapia cognitiv-comportamentala care combina expunerea la situatii fobogene, cu restructurarea cognitiva si tehnici de control a anxietatii.
Rolul medicamentelor este secundar deoarece exista o rata mare de recadere la intreruperea tratamentului, daca sunt folosite ca unica terapie. In unele cazuri mai severe se apeleaza la terapia combinata psiho si farmacoterapie.

Intreaba-ne:

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Articol din categoria: Agorafobia